w@

3 HAPPINESS INSIGHTS van #HAWC19 in Brasschaat

Enkele tips van het Happiness @ Work congres in Brasschaat dat doorging op 8 oktober 2019.

Na een succesvol Happiness @ Work Congres in Kopenhagen, streek de Belgische variant neer in het prachtige kasteel van Brasschaat.  Iets waar we als partner natuurlijk moeilijk op konden ontbreken! Gewapend met onze Happiness Barometer, ofwel onze interactieve medewerkerstevredenheidsmeter, reden we richting deze mooie locatie. Het event zelf was alvast aardig: doorheen de dag kregen we tal van insights mee over hoe zelfsturing kan leiden tot gelukkige werknemers, meer tijd en betere bedrijfsresultaten. Dit was alvast het Happiness gedachtegoed dat ons het meest bijbleef.  

1. ZET JE EGO AAN DE KANT EN Geef als CEO je werknemers de slagkracht om samen te innoveren

De bouwsector is traditioneel niet bepaald een werkomgeving waar je als werknemer kan floreren. Er is weinig vertrouwen tussen collega's onderling en de structuur is er erg conservatief. Als onderaannemer word je maar al te vaak op de proef gesteld door de veeleisende hoofdaannemers die er het meest voor het zeggen hebben.

Nederlander René Kesselaar had als CEO van een bouwbedrijf genoeg van deze cultuur, en besloot als ware HR anarchist zijn bedrijf radicaal anders aan te pakken. Als CEO stelt hij zich kwetsbaar op en laat hij zijn team weer "mens" zijn, door op een normale manier met elkaar om te gaan en de organisatie ook horizontaler te maken. Dat was in begin geen gemakkelijke klus. Hij baseert zijn filosofie daarom op rugby: 

Laat je eigen ego los. Een gameplan maak je samen, en daar ga je ook met z'n allen voor.

Door de focus dus te leggen op connectie en de factor "mens" in plaats van geld verdienen, is zijn bedrijf een van de meest verfrissende bouwondernemingen in Nederland. Om het in z'n eigen woorden te zeggen: 

Het vertrouwen winnen van een schuchter paard, duurt heel lang. Toch is de kunst daarvan de groei die daaruit voortkomt. 

2. MAAK HET ONDERSCHEID TUSSEN WELLBEING EN WERKGELUK

"Investeren in je mensen" horen we maar al te vaak als bouwsteen voor werkgeluk in je organisatie. Meestal vertaalt dit zich naar een weekendje weg met de collega's, een extra fruitmandje aan de koffiemachine of een of andere sportactiviteit. Toch is er een groot onderscheid tussen werkgeluk en de hierboven opgesomde wellbeing elementen.

Waar wellbeing inspanningen goed zijn voor de korte termijn, moet je ook voldoende aandacht schenken aan het lange termijn werkgeluk van je medewerkers. Tijd is daarvoor de meest cruciale investering die je daarvoor moet maken.

Thomas Van Eeckhout, CEO van softwarebedrijf EASI, bijvoorbeeld spendeert 50% van zijn tijd aan zijn mensen. De 5 pijlers in zijn bedrijf (erkenning, vrijheid, transparantie, missie en liefde) worden dan ook hoog in het vaandel gedragen bij iedereen in zijn onderneming. Hij concludeert dat werkgeluk een gedeelde verantwoordelijkheid is tussen werknemer en werkgever - en daar kunnen we niet anders dan akkoord mee gaan.

3. DURF AAN JE GEDRAG TE SLEUTELEN

Gedragswetenschapper en auteur Ben Tiggelaar sloot het event af met een pleidooi over gedragsverandering. Als je concreet actie wilt ondernemen om het werkgeluk in je organisatie te bewerkstelligen, zal je je gedrag moeten veranderen. Pijn is een grotere kracht in ons denken dan plezier, en bijgevolg blijft het ook langer in je hoofd rond suizen. Mensen hebben in cé geen hekel aan verandering, maar vooral van verlies. Start daarom met de kleine dagdagelijkse dingen. 
Het draait uiteindelijk niet om strategie, cultuur, structuur of systemen. De kern van de zaak is altijd het veranderen van het gedrag van de mensen.
Zodra dat lukt, kan je een stap verder gaan en op een andere manier proberen kijken naar jezelf en je collega's. Dat perspectief geeft heel wat inzicht over jouw identiteit en die van je organisatie, waardoor je zelfs nog grotere veranderingen kunt teweeg brengen. Stel daarom enkele efficiënte doelen voor ogen:
  • Kies geen prestatiedoel, maar een ontwikkelingsdoel
  • Formuleer een helder "waarom" voor je doel
  • Heb je meer dan één doel, formuleer dan een heldere prioriteitenlijst

Woorden om actie te ondernemen, lijkt ons.

 

Wil jij je medewerkers een Shot of Happiness geven? Aarzel niet en...

Connect with us

 
 

Blog

gerelateerde artikels

doodle-whitepaper-icon

Hallelujah in gesprek met Niki Mistiaen, Employee Happiness Advisor TVH

Jongeren hebben de sleutel tot meer werkgeluk zelf in handen volgens Niki Mistiaen, Employee Happiness Advisor bij TVH: “Het begint allemaal met geloven in jezelffalse

Read More

Happiness Ambassadeurs bij ACCENT JOBS

De interne Happiness Ambassadeurs gaan bij Accent zelf aan de slag om Happiness te verspreiden onder de medewerkers dankzij ons Happiness Ambassador Abonnement.

Read More

"Verbinding en Serious Happiness is in onze huidige maatschappij zo nodig"

Meet Inge Wiame, onze Chef Welzijn. Als Inge niet tussen de paarden, op het tennisveld of op haar yogamat te vinden is, is ze bezig met zingeving en duurzaamheid.false

Read More