Slaap op beide oren: denk aan de nachtrust van je medewerkers

Als je denkt dat de nachtrust van je medewerkers none of your business is, zit je ernaast.

Amerikaans onderzoek uit 2017 wijst uit dat elke slecht uitgeslapen medewerker een organisatie jaarlijks 2000 tot 3500 dollar kan kosten.

Medewerkers die systematisch te weinig of slecht slapen:

  • Voelen zich minder gemotiveerd en kunnen zich moeilijker concentreren.
  • Hebben een verhoogd risico op arbeidsongevallen, vooral als ze betrokken zijn bij taken die alertheid vereisen - zoals het besturen van voertuigen, het bedienen van zware machines of het werken op hoogtes.
  • Zijn emotioneel kwetsbaarder en minder veerkrachtig. Zo doen er zich vaker conflicten voor op het werk en wordt het voor hen uitdagender om ingewikkelde werksituaties of drukke momenten te trotseren.
  • Lopen meer kans op een burn-out of burn-on én zijn vaker afwezig – voor korte tijd of langdurig.

Als je weet dat een slechte nachtrust grotendeels te wijten is aan langdurige stress, begrijp je meteen waarom het van essentieel belang is om van jouw organisatie een plaats te maken waar jouw medewerkers géén langdurige stress ervaren.

En daar komt Hallelujah in het plaatje: met behulp van de unieke data van jouw organisatie, wetenschappelijke inzichten en creatieve belevingen helpen wij je om een droomwerkomgeving te creëren waar je medewerkers ’s nachts gegarandeerd geen nachtmerries van zullen hebben. 😉

In deze blogpost doen we alvast 3 laagdrempelige tips uit de doeken, zodat je medewerkers vanaf vanavond op hun beide oren kunnen slapen.

 

Tip 1: DITCH THE COFFEE

Wist je dat de halfwaardetijd van cafeïne ongeveer 5 uur is? Dit betekent dat als je om 14u koffie drinkt, de helft van de cafeïne nog in je systeem zit om 19u. Geen wonder dat sommige mensen moeite hebben om 's nachts in slaap te vallen.

Voorzie jullie coffee corner daarom van kruidenthee, water en sap als alternatieven voor de traditionele jitter juice. Om het koffiegebruik op een ludieke manier zichtbaar te maken, kan je een dagelijkse koffie-o-meter ophangen. Een andere manier om je medewerkers te motiveren: geef bonnetjes die je collega’s één keer per dag kunnen inwisselen voor een andere gezonde, hydraterende drank.

Tip 2: PAUZEREN, deconnecteren

Kunnen jouw medewerkers voldoende deconnecteren na hun werkdag? Heerst er een cultuur waarin werkmails tot op onchristelijke uren beantwoord worden? Heeft iedereen z’n mailbox ook op z’n smartphone?

Wil je bijdragen aan de slaapgezondheid van je medewerkers, overweeg dan om een helder kader voor deconnectie uit te tekenen. Voorzie bijvoorbeeld een back-upregeling voor vakantie en ziekte of spreek af dat telefoontjes niet beantwoord hoeven te worden tijdens de lunchpauze. Als het voor jouw organisatie haalbaar is, dan kunnen flexibele werkuren ook helpen om je medewerkers te motiveren een goede work-life balance te behouden. Medewerkers die tijd kunnen maken om te trainen voor die marathon, hun eigen servies te pottenbakken, hun kinderen te leren fietsen of keukenprinsenschap te ambiëren, slapen beter: a win-win!

Tip 3: PSYCHOLOGISCHE VEILIGHEID

Een psychologisch veilige werkomgeving creëren is cruciaal voor de mentale gezondheid van je team. In zo’n omgeving voelen collega’s zich vrij om hun mening te uiten, om hulp te vragen, en om fouten te maken zonder angst voor repercussies. Ze durven hun grenzen aangeven, voelen zich niet onder druk gezet en durven vragen stellen wanneer ze twijfelen of zaken niet begrijpen. In een gebalanceerde werkomgeving hebben medewerkers intrinsiek goesting om elke dag het beste van zichzelf te geven.


Wil je inzetten op psychologische veiligheid op jouw werkplek, begin dan met het volgende: luister naar de feedback van jouw medewerkers, wees empathisch, wees bereikbaar, zorg ervoor dat iedereen gelijke kansen krijgt en respecteer grenzen.

 

Na bovenstaande tips zin gekregen om nog meer aan jouw droomwerkomgeving te sleutelen? Neem contact op met Ulrich en he'll make your dreams come true. 😉

 

Blog

gerelateerde artikels

doodle-whitepaper-icon

Tips om zoveel meer dan medewerkerstevredenheid te meten

Hoe krijg je een goed beeld van wat er leeft bij je medewerkers? Hoe weet je waar de sterktes en de zwaktes liggen, de kansen en uitdagingen?

Read More

Happiness Training + Shots of Happiness = winnende combinatie voor Kinnarps

Gebruik de data uit medewerkersbevragingen om écht een verschil te maken voor jouw medewerkers.

Read More

Een belevingsgerichte bevraging van de medewerkers bij Makro

Wat is de waarde van een medewerkersbevraging zonder spontane en eerlijke feedback?

Read More