Happiness… Het is een buzzword waar je niet meer omheen kan. Nieuw is het idee echter niet. Artistoteles zei enkele duizenden jaren geleden al dat Happiness de zin van het leven is. En als je erover nadenkt, had hij een punt. Iedereen wil happy zijn, weliswaar met een eigen invulling van wat geluk juist is. Maar moet je er ook effectief naar streven?
WAT IS HAPPINESS EIGENLIJK?
Vooraleer we verder gaan, moeten we uiteraard stilstaan bij wat Happiness juist inhoudt. Dat is meer dan alleen een gelukzalige glimlach op je gezicht. Volgens de Amerikaanse professor Lyubomirsky is de definitie van Happiness: “the experience of joy, contentment, or positive well-being, combined with a sense that one’s life is good, meaningful, and worthwhile.”
Je komt met andere woorden in een positieve stemming of je ervaart plezier, als je met dingen kunt bezig zijn die voor jou betekenisvol zijn (Kashdan et al., 2008).
HAPPINESS IN HET LEVEN EN OOK OP HET WERK?
Moeten we verwachten dat we ons op het werk ook echt gelukzalig voelen? Sommige mensen leven voor hun werk of zien het zelfs als een hobby, maar anderen zien het eerder als een noodzakelijke broodwinning. Hun focus in het leven ligt meer op familie, vrienden of een hobby.
Het één is niet beter of slechter dan het ander. Het maakt op zich niet uit hoe je tegen je werk aan kijkt. Maar als je bedenkt dat je een groot deel van je leven op het werk doorbrengt, dan is het behoorlijk zonde als je jezelf alleen in je vrije tijd gelukkig voelt. Zelfs als je passie buiten je werk ligt, is Happiness op het werk belangrijk. Om het te integreren in de definitie van Lyobormisky: “Dan nog is het belangrijk dat je op je werk regelmatig plezier en welbevinden ervaart en dat je het gevoel hebt dat je werk op één of andere manier bijdraagt aan een goed, betekenisvol en waardevol leven voor jou.”
STREVEN NAAR HAPPINESS, EEN CATCH-22?
Happiness is dus belangrijk, op het werk en in het leven. Hoe je het ook draait of keert, uiteindelijk willen we allemaal gelukkig zijn. Soms lukt dat, maar dikwijls ook niet. Uit onze eigen benchmarkstudie blijkt dat slechts ongeveer één op de vijf mensen zich doorgaans heel gelukkig voelt op het werk.
Het streven naar geluk op zichzelf is nochtans niet per se de betere optie. Sterker nog, onderzoek heeft aangetoond dat het streven naar geluk op zich mensen juist ongelukkig kan maken. Deze ambitie wordt vaak gelijkgesteld aan het streven naar persoonlijk succes wat dan weer de relaties met anderen kan schaden.
Te veel focus op jezelf en je eigen streven maakt je eenzaam. Volgens de onderzoekers zou een meer sociale manier om Happiness te definiëren dit negatieve effect kunnen counteren. Happiness gaat daarom voor ons om zich goed te voelen op het moment waarin men zich vooral ook verbonden met anderen voelt.
EEN SOCIALE BELEVING VAN HAPPINESS
Happiness kan met andere woorden eenvoudig zijn als je twee zaken voor ogen houdt:
- Het gaat om het bewust beleven van positieve emoties. Het gaat om zich goed voelen in het moment. Het gaat dus duidelijk niet om “streven naar”, maar om “beleven van”. Happiness is een bewustzijn, een soort houding of mindset. En dit bewustzijn wil niet zeggen dat het gaat om steeds maar streven naar genot: het leven en het werk als één groot feest. Dit is vanzelfsprekend onhaalbaar. Ook bij werk waar je plezier aan beleeft, gaat niet altijd alles gemakkelijk. Zware deadlines, lange uren, tegenslag, het hoort er allemaal al eens bij. Happiness als bewustzijn gaat eerder om een bewust beleven van het positieve in kleine, alledaagse dingen.
- Het gaat om verbondenheid. Hoe belangrijk sociale relaties zijn voor Happiness, staat buiten kijf. Dit is een belangrijke conclusie uit de gekende Harvard-studie naar Happiness, alsook uit onze eigen benchmarkstudie). Betekenisvolle relaties, je verbonden voelen met anderen, je thuis voelen in je omgeving. Het is onontbeerlijk niet alleen voor je Happiness-gevoel, maar ook om te kunnen groeien als mens.
Wil jij je medewerkers een Shot of Happiness geven? Aarzel niet en...