4 op 10 Belgen ontevreden over work-life balance

Na meer dan anderhalf jaar telewerk is de grens tussen onze privé- en werkomgeving steeds meer vervaagd. Aan één en dezelfde tafel werken, huiswerk maken met de kinderen, eten en ontspannen werd voor veel gezinnen de norm. Het is dan ook geen wonder dat 4 op 10 Belgen niet tevreden is met hun huidige work-life balance. Dat blijkt uit een studie die Hallelujah liet uitvoeren in samenwerking met onderzoeksbureau iVox. Deze nieuwe cijfers worden gecommuniceerd naar aanleiding van de Week van het Werkgeluk die op 20 september van start gaat.

Thuiswerk: voor sommigen een zegen, voor anderen een vloek

Hoewel sommige bedrijfsleiders voor de coronacrisis nog sceptisch stonden tegenover thuiswerk, is gebleken dat we met z’n allen ook van thuis uit zeer efficiënt en goed werk kunnen leveren. Thuiswerk is dan ook here to stay: veel bedrijven beslisten al dat hun medewerkers vanaf nu één, twee, drie of zelfs alle dagen van de week van thuis mogen blijven werken voor wie dat wil. Dat is echter niet voor iedereen een zegen: denk maar aan mensen met jonge kinderen of mensen die thuis niet over voldoende ruimte beschikken om er een comfortabele en praktische werkhoek in te richten. Voor hen is kunnen gaan werken op kantoor vaak een aangename afwisseling om geconcentreerder te kunnen werken of om contact te hebben met de collega’s. Wat de voorkeur ook krijgt, het is een feit dat de grens tussen werk en privé vervaagd is. Karolien Hendrikx, PhD UHasselt en Science Lead bij Hallelujah voegt hieraan toe:

Thuiswerk heeft voor velen nog extra stress met zich meegebracht, alsook een druk om constant bereikbaar te zijn. Algemeen gesproken blijkt uit onze studie dat 32,3% van de Belgische werknemers aangeeft vaak of zelfs continu stress te ervaren op het werk, en ruim 1 op 4 voelt zich vaak onder druk gezet."

Mogelijk verklaart dit ook het feit dat bijna 40% van de werknemers aangeeft geen goede work-life balance te ervaren. Maar start het probleem daar niet al, bij deze wijdverspreide en veelgebruikte term?

 

Work-life balance

Waar sommige HR-termen vooral uitsluitend door HR-professionals gebruikt worden, is work-life balance zo’n term die diepgeworteld is in onze maatschappij. De officiële definitie die aan het begrip wordt gegeven luidt dan ook: ‘de hoeveelheid tijd die je besteedt aan je werk in vergelijking met de hoeveelheid tijd die je doorbrengt met je gezin en met dingen die je leuk vindt.’ Precies daar begint het probleem al: in de woordkeuze. Want de term ‘work-life balance’ suggereert dat werken en leven tegenovergestelden van elkaar zijn. Dieter De Vos, oprichter van Hallelujah, wil dan ook graag voor eens en altijd het einde van de dubieuze term inluiden: 

 

De term ‘work-life balance’ creëert een tweespalt tussen het begrip ‘werk’ en het begrip ‘leven’.  Zo’n denkpatroon geeft een erg pessimistisch beeld van werk, terwijl je goed voelen in je job net heel veel energie en voldoening kan geven – wat ook een positieve uitstraling kan hebben op je privéleven. Het doel is dus niet ‘een betere work-life balance’, maar een job uitoefenen die bijdraagt aan je mentale en fysieke welzijn. Want werk draagt zeker bij aan een betekenisvol leven."

 

Aandacht voor werkgeluk 

Het doel is uiteraard dat iedereen zich goed voelt op het werk, maar om dat doel te bereiken, is er nog werk aan de winkel. 63,9% geeft nu al aan zich vaak of altijd goed te voelen op het werk, maar ruim 1 op 3 voelt zich regelmatig of meestal niet goed. Dat moet beter. Om hier aandacht voor te vragen en positieve verandering te stimuleren, vindt tijdens de week van 20 september de Week van het Werkgeluk plaats, een internationaal initiatief dat in tientallen landen wordt georganiseerd tijdens de laatste werkweek van september. Karolien Hendrikx, PhD UHasselt en Science Lead bij Hallelujah bevestigt dat er de laatste jaren gelukkig steeds meer aandacht is voor werkgeluk, maar dat de uitdaging tegelijkertijd groter is dan ooit:

 

Het besef groeit bij steeds meer bedrijven dat gelukkige werknemers in ieders voordeel spelen: ze voelen zich niet enkel beter in hun vel, maar ze presteren ook beter. Dit maakt dat werkgeluk al lang geen wollig begrip meer is, maar concreet leidt tot betere bedrijfsresultaten. Iedereen vaart dus wel bij een gemotiveerd team, maar de uitdaging is natuurlijk om mensen na het hectische anderhalf jaar dat we achter de rug hebben, terug met elkaar in contact te brengen en een gevoel van verbondenheid, alsook een sfeer van psychologische veiligheid te creëren. ”

Zich verbonden voelen op het werk is inderdaad een werkpunt voor veel bedrijven: maar liefst 41,8% van de Belgische werknemers geeft aan zich niet verbonden te voelen met zijn/haar collega’s. Ook dit zou te maken kunnen hebben met de diepgewortelde overtuiging dat werken enerzijds, en ‘leven’ anderzijds, elkaars tegenpolen zijn. De toekomst van werken mag dus niet herleid worden tot enkel vraagstukken over meer of minder werk, thuis- of kantoorwerk, maar over gelukkig werk. Want happiness is gold

 

Over Hallelujah

 

Happiness is gold. Daar is Hallelujah rotsvast van overtuigd. Het bedrijf gelooft namelijk dat inzetten op werkgeluk een must-have is voor elk bedrijf. Want bouwen aan werkgeluk is bouwen aan gezonde en goeddraaiende bedrijven die klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomst. Hallelujah is de partner van organisaties die hun werkgeluk op een duurzame manier willen vergroten. Dankzij een belevingsgericht én wetenschappelijk onderbouwd model, tekent Hallelujah een plan op maat uit inclusief succeservaringen die het werkgeluk consistent positief beïnvloeden, mét impact op het bedrijfsresultaat.

 

Wil jij je medewerkers een Shot of Happiness geven? Aarzel niet en...

Connect with us

 

Blog

gerelateerde artikels

doodle-whitepaper-icon

Moeten we altijd gelukkig zijn op de werkvloer?

“Happiness isn’t always easy,” he’d said. “But it’s a priority” Goldy Moldavsky, Kill the Boy Band

Read More

Werkgeluk in de praktijk: wat is de ware sleutel tot happy employees?

Als je ’s avonds van je werk naar huis gaat met het gevoel dat je die dag echt een heel goede dag op het werk hebt gehad, waaraan ligt dat dan? Misschien heb jefalse

Read More

Waarom je dringend moet stoppen met streven naar happiness

Happiness… Het is een buzzword waar je niet meer omheen kan. Nieuw is het idee echter niet. Artistoteles zei enkele duizenden jaren geleden al dat Happiness de zinfalse

Read More