Hallelujah in gesprek met Mirabel Hoys, Directeur HR Consulting Attentia

“Mijn tip voor leidinggevenden om het werkgeluk van jongeren te vergroten? Creëer een omgeving waar autonomie en psychologische veiligheid voorop staan”

Een goed bedrijf run je niet alleen. Een divers en gemotiveerd team is van cruciaal belang voor een sterke organisatie. Zo zijn ook jonge werknemers een belangrijke drijvende kracht binnen bedrijven. Uit de ondervraging die we recent in samenwerking met iVOX lieten uitvoeren bij werkgevers en werknemers blijkt echter dat een grote groep jongeren niet tevreden is met hun job. Minder dan de helft van de jonge Belgische werknemers (46%) is écht tevreden met hun job. 1 op 5 jonger dan 35 jaar overweegt zelfs om in 2021 van job te veranderen. We legden deze opvallende cijfers voor aan Mirabel Hoys, Directeur HR Consulting bij Attentia.

 

1 op 5 jongeren overweegt om in 2021 van job te veranderen. Verbaast dit cijfer u?

“Deze vaststelling sluit volledig aan bij mijn buikgevoel. Vanuit mijn job als directeur HR-consulting bij Attentia en mijn job als leadership & career coach kom ik met heel wat mensen van verschillende bedrijven in contact. Die gesprekken bevestigen inderdaad toch dat het vaak jongeren zijn die makkelijkst uitstromen. Ik stel vanuit mijn persoonlijke ervaring ook vast dat loopbanen gemiddeld nu eenmaal korter zijn geworden: in plaats van 20 jaar bij eenzelfde organisatie te blijven, beslissen werknemers vaak om enkele jaren bij één werkgever te blijven en vervolgens een nieuwe richting in te slaan. Een uitstroom van jonge mensen is dus tot op zekere hoogte wel normaal, aangezien starters vaak nog moeten ontdekken wat ze graag willen doen op de werkvloer en waar hun interesses en capaciteiten liggen. Een aantal jaren geleden heb ik net voor die groep een nieuw kickstart-programma bij Attentia opgestart - een traineeship waarin beginnende werkkrachten zichzelf verder kunnen ontplooien en er kunnen ontdekken wat hun talenten zijn. Het is logisch dat niet elke starter meteen terechtkomt op de werkplek die het beste bij hem of haar past.”



2018-social_steps

De coronacrisis vormt natuurlijk een extra uitdaging om werknemers, inclusief jongeren, tevreden te houden en maakt werkgeluk des te relevanter. Hoe gaat uw bedrijf hiermee om?

“Inderdaad, de coronacrisis heeft echt een vergrootglas gelegd op zowel de zaken die nog niet zo vlot lopen binnen een organisatie, als op wat reeds schitterend verloopt. Als je als bedrijf bijvoorbeeld al vóór de coronacrisis een goede onboarding-aanpak had voor jongeren, dan werkte dit hoogstwaarschijnlijk ook goed tijdens, aangezien alle nodige tools al voorhanden waren. Een voorbeeld hiervan is het traineeship van Attentia dat heeft kunnen plaatsvinden tijdens de zomer van 2020, ook al was het natuurlijk met de nodige aanpassingen door deels digitaal te werken. Het belangrijkste is dat de connectie met mensen er blijft, ook al is het uitdagender die te vinden. We hebben hiervoor bij Attentia extra inspanningen gedaan: zowel op vlak van onboarding, als bij de continue ontwikkeling, als op vlak van leiderschap. Zo houden onze leidinggevenden sinds we meer telewerken bijvoorbeeld veel meer check-ins met hun teamleden. Dit draagt bij tot een betere onderlinge connectie en sfeer. Ook probeerden we bijvoorbeeld kleinschalige evenementen te organiseren zoals een wandeling in openlucht om onze werknemers nog steeds te laten voelen dat ze deel uitmaken van een team.” 

 

Zijn er volgens u ook grote verschillen qua tevredenheid op de werkvloer tussen de verschillende generaties op de werkvloer zoals blijkt uit onze studie? Hoe pakt u dit aan?

“Er zijn zeker grote verschillen tussen werknemers, maar ik link dit persoonlijk minder aan leeftijd. De persoonlijkheid van de werknemer is voor mij meer determinerend dan de leeftijd. Uiteraard heeft dit wel een invloed, maar ik wil niet veralgemenen. Ik ontdekte tijdens de coronacrisis bijvoorbeeld de verborgen talenten van heel wat 50-plussers die zich ongelooflijk snel konden aanpassen aan de situatie en openstonden voor nieuwe manieren van werken, terwijl jonge werknemers soms meer moeite hadden om zich flexibel op te stellen en vice versa. Uiteraard speelt de persoonlijke situatie van elk individu ook een belangrijke rol: denk maar aan mensen in een thuissituatie die moeilijk combineerbaar is met telewerk. Tot slot speelt het karakter per persoon natuurlijk ook een bepalende rol: introverten versus extraverten enzovoort. Voor mensen met een meer introvert karakter kan thuiswerk bijvoorbeeld een aangename afwisseling zijn, terwijl meer extraverte werknemers het sociale contact erg missen.” 

 

Welke tips zou u aan jonge medewerkers geven om hun werkgeluk te vergroten?

“Wees nieuwsgierig, durf te vragen en leg de lat hoog genoeg. Focus je bijvoorbeeld binnen je bedrijf niet enkel op je leidinggevende, maar praat ook met mensen in andere functies of afdelingen. Praat met de meest en minst tevreden klant. Durf te vragen welke opleidingsmogelijkheden er zijn binnen jouw bedrijf, aan welke voorwaarden je moet voldoen om te groeien… Alleen zo kom je tot een representatief 360° beeld en leer je wat jou gelukkig maakt als jonge werknemer en ontwikkel je jezelf.”

 

Tot slot: welke tip zou u aan leidinggevenden geven om het werkgeluk van hun team te vergroten? 

“Voor mij is het van essentieel belang dat je als leidinggevende voldoende aandacht hebt voor de zingeving en het DNA van het bedrijf. Het moet voor werknemers glashelder zijn waar het bedrijf voor staat. Daarnaast vind ik verbondenheid ook cruciaal: leiders van vandaag zijn voor mij veel meer dan goede leiders op papier – het moeten mensen zijn die bruisen van mensenkennis. Het is de taak van een goede leider om een team samen te brengen én samen te houden. Het is namelijk niet omdat je mensen samen zet, dat ze meteen ook een goed team vormen. Om tot dat punt te komen moet je echt tijd en energie investeren in je werknemers. Tot slot is mijn laatste tip voor leidinggevenden om een omgeving te creëren waar autonomie en psychologische veiligheid voorop staan: mensen – en zeker jongeren - hebben vrijheid nodig om creatief te kunnen zijn en moeten durven falen en leren uit hun fouten. Mensen groeien nooit als ze binnen hun comfortzone blijven.”



Wil jij je medewerkers een Shot of Happiness geven? Aarzel niet en...

Connect with us

 

Blog

gerelateerde artikels

doodle-whitepaper-icon

Kwalitatieve pauzemomenten voor alle Lidl medewerkers

Geen 'little' uitdaging maar een 'Lidl' uitdaging, just the way we like it!

Read More

Happiness Training + Shots of Happiness = winnende combinatie voor Kinnarps

Gebruik de data uit medewerkersbevragingen om écht een verschil te maken voor jouw medewerkers.

Read More

Eye-opening Happiness Kick-off bij Chiesi

De kick-off van een Happiness traject: inzicht, beleving en fun!

Read More