w@

Vijf tips om Blue Monday te overleven

Feeling blue (daba dee daba da)? Geen wonder. Vandaag is immers Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. 

Salut feestdagen, doei vakantie. Hallo drukte, en ah kijk – alweer een sombere regenbui. Maar niet getreurd: Hallelujah schiet ter hulp met 5  tips die steunen op verbinding, positiviteit en psychologische veiligheid – allemaal wetenschappelijk onderbouwd, of wat had je anders van ons verwacht?

 

Tip 1: Celebrate small wins

 

Dit is misschien niet de dag waarop je tot geniale inzichten zal komen en dat is okee. Onderzoek leert ons dat small wins appreciëren een belangrijke invloed heeft op onze motivatie en ons gevoel van eigenwaarde. En dàt heeft op zijn beurt dan weer een invloed op het boeken van bigger wins in de toekomst. Gedoucht en gekleed op het werk geraakt? Go you! Koffie gezet zonder morsen? Juich, jubel!

Tip 2: EVEN CONNECTEREN... of introverteren

Van een goed gesprek met een collega of iemand anders die je graag hebt, word je instant minder sip. Connecteren met anderen verruimt je blik en geeft je hersenen even een work break. Deze tip geldt ook voor de introverten onder ons, die even hard nood hebben aan verbinding dan de meer outgoing medemens, maar het soms anders moeten aanpakken. Onderzoek (Linley et al., 2007) toont aan dat introverte mensen die éérst wat alone time krijgen (vòòr een groepsactiviteit) sterkere, betere connecties met anderen voelen.

Tip 3: good food, happy mood

Een top tip om eender welke mindere dag door te komen, als je het aan ons vraagt: trakteer jezelf op een lunch waar je ziel blij en je lichaam gerevitaliseerd van wordt. Wil je gericht aan de slag? Volgens onderzoek kan het eten van voeding die rijk is aan vitamine B (zoals noten, havermout, champignons en volkorenproducten) helpen bij het verminderen van depressieve symptomen. Toast champignon is uw happiness compagnon!

 

Tip 4: knuffel een boom (ja, echt)
 

Dat daglicht en frisse buitenlucht een gunstig effect hebben op onze stemming weten we intussen al. Zin om nog een stapje verder te gaan? Onderzoek wijst uit dat huidcontact met natuurlijke materialen onze mentale gezondheid ten goede komt. Een Zwitserse studie uit 2016 toont aan dat ons lichaam minder stresshormonen aanmaakt na contact met aarde en tijd in de natuur. Een andere studie, uit the Journal of Physiological Anthropology, beschrijft hoe bomen en andere planten kleine deeltjes uitstoten die een gunstig effect hebben op onze fysiologie: het is goed voor ons cardiovasculair én immuunsysteem en zorgt voor lagere concentraties stresshormoon. Reden te meer om de dichtstbijzijnde eik of iep te gaan omhelzen. Of die sanseveria op je bureau, kan ook volstaan.

Tip 5: Feeling all the feels

If all else fails, wees dan gewoon lekker blue op Blue Monday. Alle menselijke emoties mogen er immers zijn. Het onderdrukken of ontkennen van minder positieve emoties heeft gevolgen voor ons lichamelijk en mentaal welzijn, ook al lijkt het in eerste instantie soms makkelijker om boosheid en/of verdriet te negeren. Het is niet voor niets dat we bij Hallelujah zo hard geloven in de kracht van psychologische veiligheid. Of het nu thuis is, bij vrienden of op het werk: omgevingen opzoeken waar jij echt jezelf kan zijn, inclusief de Blue Monday-versie van jezelf, heeft een grote impact op je motivatie, betrokkenheid en algemeen welzijn.

 

 

Blog

gerelateerde artikels

doodle-whitepaper-icon

Op een creatieve manier Happy@Work bij Tekni Plex

Verrassende kleine attenties zorgen voor meer happiness en een stevige boost bij de medewerkers van Tekni Plex.

Read More

Fusie tussen teams 'Meyvaert' & 'Eribel'

Medewerkers van Meyvaert en Eribel leren elkaar beter kennen los van labels en eilandjes, en gaan op die manier actief voor meer verbondenheid.

Read More

Die gedeelde drive om naar een doel toe te werken, dat is Hallelujah.

Maak kennis met Helen Deckers. Een sociaal wezen dat houdt van tapdansen en afspreken met vrienden. Al dan niet met een pintje erbij op café. Zij rondde met succesfalse

Read More